Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.5-MO
Kod Erasmus / ISCED: 13.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0512) Biochemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: Instytut Biologii
Grupy: II rok Biologia I stopnia, stacjonarne, semestr 04 (2024/25-L)
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Literatura uzupełniająca:

Abigail A. Salyers Dixie D. Whitt : Mikrobiologia : różnorodność, chorobotwórczość i środowisko; przekł. pod red. nauk. Zdzisław Markiewicz ; zespół tłumaczy Jadwiga Baj. [i in.] PWN, Warszawa, 2003

Skrócony opis:

• zapoznanie studentów z morfologią, fizjologią organizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz z podstawami metabolizmu komórkowego

• przedstawienie funkcji, znaczenia i praktycznego wykorzystania drobnoustrojów

• praktyczne zapoznanie z podstawowymi metodami i technikami laboratoryjnymi stosowanymi w pracowniach mikrobiologicznych

Pełny opis:

Wykłady: Historia mikrobiologii, jej znaczenie i zastosowanie. Systematyka bakterii, budowa chemiczna i morfologia komórki bakteryjnej. Struktury komórkowe bakterii. Fizjologia bakterii – typy odżywiania, wzrost i rozmnażanie. Sposoby przenoszenia materiału genetycznego u bakterii. Metabolizmu bakterii -oddychanie tlenowe i beztlenowe oraz przemiany energetyczne bakterii. Charakterystyka grzybów strzępkowych i drożdżopodobnych – systematyka, budowa, morfologia, odżywianie i rozmnażanie. Mikotoksykozy. Wirusy – budowa, klasyfikacja, replikacja i genetyka. Udział drobnoustrojów w krążeniu azotu, węgla, siarki, żelaza i innych pierwiastków w przyrodzie. Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy

Laboratorium: Ogólne zasady pracy (BHP) i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego. Metody sterylizacji i dezynfekcji. Podłoża mikrobiologiczne stosowane w hodowli drobnoustrojów tlenowych i beztlenowych. Techniki posiewów mikroorganizmów. Oznaczanie ilości mikroorganizmów metodami bezpośrednimi i pośrednimi. Typy preparatów i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych bakterii, grzybów strzępkowych i drożdżopodobnych.

Literatura:

A) wykorzystywana podczas zajęć

1. Murray Patrick R., Rosenthal Ken S., Pfaller Michael A. : „Mikrobiologia” Wrocław, 2016, Edra Urban & Partner

2. Libudzisz Z. , Kowal K., Żakowska Z. , Mikrobiologia techniczna, t. 1Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2018

3. Baj J., Markiewicz Z.: Biologia molekularna bakterii, PWN, Warszawa, 2018

4. Schlegel H.: Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa, 2008

5. Irving W., Boswell T., Ala’Aldeen D.: „Mikrobiologia medyczna” Krótkie wykłady, Warszawa, 2008, PWN

6. Collier L, Oxford J: Wirusologia. podręcznik dla studentów medycyny, stomatologii i mikrobiologii. PZWL, Warszawa, 2001

7. Artykuły naukowe z zakresu mikrobiologii

B) studiowana samodzielnie przez studenta

1. Graeme-Cook, Killington R., Nicklin J.: „Mikrobiologia” Krótkie wykłady

Warszawa, 2018, PWN

2. Woźny A., Goździcka-Józefiak A.: Podstawy biologii komórki (bakterie, archeony, rośliny i grzyby). Wirusy, t.1 Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2009

Efekty uczenia się:

Wiedza

•K_W08 opisuje podstawowe elementy składowe i wyjaśnia różnice w budowie i funkcjonowaniu komórek prokariotycznych i eukariotycznych

• K_W09 przedstawia najważniejsze zależności funkcjonalne między składowymi komórki, jak i między komórkami

•K_W20 interpretuje elementarne zasady klasyfikacji i nomenklatury organizmów oraz wymienia główne grupy systematyczne

•K_W31 określa podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii

Umiejętności

•K_U01 stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze biologii doświadczalnej

•K_U06 pod kierunkiem opiekuna wykonuje podstawowe zadania i ekspertyzy badawcze typowe dla nauk biologicznych

•K_U08 przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne

•K_U16 posiada umiejętność bezpiecznej pracy z aparaturą pomiarową i powierzanym sprzętem

Kompetencje społeczne (postawy)

•K_K03 jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt i własną pracę oraz szanuje pracę innych

•K_K07 jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych

•K_K12 wykazuje postawę otwartości na współpracę z innymi osobami oraz zaangażowanie w pracę grupową

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia :

• wykład - egzamin pisemny- próg zaliczeniowy powyżej 50%

• ćwiczenia laboratoryjne (zaliczenie na ocenę) - poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych, zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych ,kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 30 % oceny końcowej. Zaliczenie teoretyczne z treści laboratoryjnej (kolokwia/sprawdziany) - 70% oceny końcowej

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-03-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Patrycja Hendel, Ewa Moliszewska
Prowadzący grup: Patrycja Hendel, Ewa Moliszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Patrycja Hendel, Ewa Moliszewska
Prowadzący grup: Patrycja Hendel, Ewa Moliszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Grata, Ewa Moliszewska
Prowadzący grup: Katarzyna Grata, Ewa Moliszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-8 (2024-11-08)