Dietetyka - profil praktyczny, II stopień, 2-letnie, stacjonarne
Informacje o programie studiów
Kod: | 14-PRK-DIE-S.M.2.PP |
Nazwa: | Dietetyka - profil praktyczny, II stopień, 2-letnie, stacjonarne |
Tryb studiów: | stacjonarne |
Rodzaj studiów: | II stopnia |
Czas trwania: | 2-letnie |
|
Dietetyka |
wyboru: |
(brak) |
|
Wydział Nauk o Zdrowiu (od 2023/24-Z)
[ inne programy w tej jednostce ]
|
Jeśli interesują Cię konkretne, indywidualne wymagania, jakie musisz spełnić na aktualnym etapie studiów, to zajrzyj do modułu zaliczeń etapów:
Główny tok nauczania
Dietetyka - D2 - semestr 01 |
Dietetyka - D2 - semestr 02 |
Dietetyka - D2 - semestr 03 |
Dietetyka - D2 - semestr 04 |
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
Suma punktów uzyskanych: za średnią ocen ze studiów I stopnia na danym kierunku (do drugiego miejsca po przecinku łącznie z zajęciami praktycznymi i praktykami zawodowymi) z wyjątkiem oceny z egzaminu dyplomowego; za egzamin dyplomowy licencjacki na danym kierunku oraz punkty dodatkowe za udokumentowaną działalność naukową, w tym: 1 punkt za każdy artykuł opublikowany w recenzowanym czasopiśmie lub wydawnictwie kierunkowym (autorstwo lub współautorstwo), 0,5 punktu za każdą pracę prezentowaną na kierunkowej konferencji naukowej (autorstwo lub współautorstwo). |
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent posiada pogłębioną wiedzę w zakresie zdrowia publicznego, fizjologii żywienia, gastroenterologii, dietoterapii, żywienia klinicznego, nutrigenomiki, nutrigenetyki psychodietetyki oraz zaburzeń odżywiania. Posiada szeroką wiedzę także z zakresu psychologii klinicznej, dialogu motywacyjnego, coachingu dietetycznego i poradnictwa dietetycznego. Wykazuje znajomość demografii i epidemiologii żywienia. Za regulacje prawne i ustawodawstwo żywieniowe oraz posiada pogłębioną wiedze z projektowania żywieniowych programów edukacyjnych w aspekcie profilaktyki chorób dieto- i żywieniowozależnych. Wykazuje się znajomością zasad organizacji i planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego. Ma pogłębioną wiedzę z zakresu technologii żywienia, produkcji, przygotowania, przechowywania i utrwalania żywności. Posiada pogłębioną znajomość zasad postępowania dietetycznego u osób zdrowych i chorych. Posiada umiejętność promowania zasad racjonalnego żywienia i zdrowego stylu życia. Absolwent kierunku Dietetyka posiada umiejętności pozwalające na przeprowadzenie wywiadu żywieniowo-zdrowotnego, podczas którego potrafi ocenić stan odżywienia klienta/pacjenta, a także na jego podstawie oraz wyników badań laboratoryjnych, opracować dla niego właściwe strategie i plany żywieniowe. Potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową zarówno indywidualną, jak i zbiorową dla osób zdrowych, jak i chorych. Potrafi opracować strategie żywieniowe dla osób zdrowych, spełniających rolę profilaktyki zdrowotnej, jak i osób chorych w aspekcie wdrażania niefarmakologicznego modelu leczenia wielu schorzeń. Absolwent jest przygotowany do pracy w różnych podmiotach gospodarczych oraz administracji państwowej i samorządowej, gospodarczej, oświatowej na stanowiskach związanych z zagadnieniami żywienia. Może podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, domach pomocy społecznej, placówkach żywienia zbiorowego, placówkach cateringowych, poradniach dietetycznych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, a także w placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych. Studia przygotowują absolwentów do zatrudnienia również w placówkach badawczo-rozwojowych oraz instytutach naukowo-badawczych. Absolwent będzie również przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opartej o usługi dotyczące poradnictwa żywieniowo-dietetyczno-zdrowotnego. Po zakończeniu procesu edukacji na II stopniu Dietetyka student uzyska dyplom magistra. Absolwent będzie gotowy do rozpoczęcia studiów III stopnia (studiów doktoranckich). |
Dalsze studia: | (brak danych) |