Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietetyka - profil praktyczny, II stopień, 2-letnie, stacjonarne

Informacje o programie studiów

Kod: 14-PRK-DIE-S.M.2.PP
Nazwa: Dietetyka - profil praktyczny, II stopień, 2-letnie, stacjonarne
Tryb studiów: stacjonarne
Rodzaj studiów: II stopnia
Czas trwania: 2-letnie
Kierunki, specjalności i specjalizacje poznawane w ramach wszystkich toków nauczania programu (w przypadku tego programu zdefiniowano tylko jeden możliwy tok nauczania). Kierunki: Dietetyka
Kierunki, specjalności i specjalizacje poznawane tylko w ramach niektórych toków nauczania programu (związane z konkretnymi etapami). Kierunki do
wyboru:
(brak)
Jednostki organizacyjne oferujące ten program studiów Jednostki: Wydział Nauk o Zdrowiu (od 2023/24-Z) [ inne programy w tej jednostce ]

Jeśli interesują Cię konkretne, indywidualne wymagania, jakie musisz spełnić na aktualnym etapie studiów, to zajrzyj do modułu zaliczeń etapów:

moje zaliczenia etapów

Główny tok nauczania

Dodatkowe informacje

Warunki przyjęcia:

Suma punktów uzyskanych: za średnią ocen ze studiów I stopnia na danym kierunku (do drugiego miejsca po przecinku łącznie z zajęciami praktycznymi i praktykami zawodowymi) z wyjątkiem oceny z egzaminu dyplomowego; za egzamin dyplomowy licencjacki na danym kierunku oraz punkty dodatkowe za udokumentowaną działalność naukową, w tym: 1 punkt za każdy artykuł opublikowany w recenzowanym czasopiśmie lub wydawnictwie kierunkowym (autorstwo lub współautorstwo), 0,5 punktu za każdą pracę prezentowaną na kierunkowej konferencji naukowej (autorstwo lub współautorstwo).

Możliwe do uzyskania certyfikaty:
  • Magisterium z Dietetyki
Uprawnienia zawodowe:

Absolwent posiada pogłębioną wiedzę w zakresie zdrowia publicznego, fizjologii żywienia, gastroenterologii, dietoterapii, żywienia klinicznego, nutrigenomiki, nutrigenetyki psychodietetyki oraz zaburzeń odżywiania. Posiada szeroką wiedzę także z zakresu psychologii klinicznej, dialogu motywacyjnego, coachingu dietetycznego i poradnictwa dietetycznego. Wykazuje znajomość demografii i epidemiologii żywienia. Za regulacje prawne i ustawodawstwo żywieniowe oraz posiada pogłębioną wiedze z projektowania żywieniowych programów edukacyjnych w aspekcie profilaktyki chorób dieto- i żywieniowozależnych. Wykazuje się znajomością zasad organizacji i planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego. Ma pogłębioną wiedzę z zakresu technologii żywienia, produkcji, przygotowania, przechowywania i utrwalania żywności. Posiada pogłębioną znajomość zasad postępowania dietetycznego u osób zdrowych i chorych. Posiada umiejętność promowania zasad racjonalnego żywienia i zdrowego stylu życia.

Absolwent kierunku Dietetyka posiada umiejętności pozwalające na przeprowadzenie wywiadu żywieniowo-zdrowotnego, podczas którego potrafi ocenić stan odżywienia klienta/pacjenta, a także na jego podstawie oraz wyników badań laboratoryjnych, opracować dla niego właściwe strategie i plany żywieniowe. Potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową zarówno indywidualną, jak i zbiorową dla osób zdrowych, jak i chorych. Potrafi opracować strategie żywieniowe dla osób zdrowych, spełniających rolę profilaktyki zdrowotnej, jak i osób chorych w aspekcie wdrażania niefarmakologicznego modelu leczenia wielu schorzeń.

Absolwent jest przygotowany do pracy w różnych podmiotach gospodarczych oraz administracji państwowej i samorządowej, gospodarczej, oświatowej na stanowiskach związanych z zagadnieniami żywienia. Może podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, domach pomocy społecznej, placówkach żywienia zbiorowego, placówkach cateringowych, poradniach dietetycznych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, a także w placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych. Studia przygotowują absolwentów do zatrudnienia również w placówkach badawczo-rozwojowych oraz instytutach naukowo-badawczych.

Absolwent będzie również przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opartej o usługi dotyczące poradnictwa żywieniowo-dietetyczno-zdrowotnego. Po zakończeniu procesu edukacji na II stopniu Dietetyka student uzyska dyplom magistra. Absolwent będzie gotowy do rozpoczęcia studiów III stopnia (studiów doktoranckich).

Dalsze studia: (brak danych)
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-4 (2025-05-14)