Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 4.B.210.3
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości
Jednostka: Instytut Ekonomii i Finansów
Grupy: Harmonogram I roku Ekonomii - studia stacjonarne I' semestr letni
Harmonogram I roku Ekonomii - studia stacjonarne I' semestr letni
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

pierwszy

Kierunek studiów:

Ekonomia

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

2

Profil kształcenia:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Literatura uzupełniająca:

Zięba K., Przedsiębiorczość, Politechnika Gdańska, Gdańsk 2015

Aktualne akty prawne dotyczące systemu ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, systemu podatkowego


Nakład pracy studenta:

A. Godziny kontaktowe: 20 h/ 0,8 ECTS

Udział w zajęciach: 15 h

Udział w zaliczeniu i kontakt bezpośredni:5h

B. Praca własna studenta: 30 h / 1,20 ECTS

Przygotowanie do zaliczenia: 15 h

Przygotowanie projektu grupowego: 15 h


Skrócony opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami związanymi z zakładaniem i prowadzeniem własnej działalności

gospodarczej.

Pełny opis:

Przedsiębiorczość i cechy przedsiębiorcy

Działalność nierejestrowana i rejestracja działalności gospodarczej

Wybór formy opodatkowania podatkiem dochodowym

Obowiązki wobec ZUS

Źródła pozyskiwania środków na działalność gospodarczą

Podatkowa księga przychodów i rozchodów

Literatura:

Pawlak M., Uruchamianie działalności gospodarczej i komercjalizacja produktu, Wydawnictwo KUL, Lublin 2020

Przedsiębiorca i jego firma. Od pomysłu do wejścia na rynek, red. Głód G., Kraśnicka T., Wydawnictwo UE w Katowicach, Katowice 2018

Ustawa prawo przedsiębiorców z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 646, z późn. zm.)

Ustawa o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 647, z późn. zm.)

Efekty uczenia się:

Wiedza: student zna i rozumie

1. różne źródła finansowania działalności gospodarczej (K_W08).

2. zasady tworzenia, funkcjonowania i rozwoju różnych form przedsiębiorczości (k_W16).

Umiejętności: student potrafi

3. oszacować opłacalność projektowanej działalności gospodarczej (k_U04).

4. pracować w zespole (k_U12).

Kompetencje społeczne: student jest gotów do

5. do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy (k_K05).

6. do współdziałania w zespole (k_K04).

Metody i kryteria oceniania:

A. Formy zaliczenia (weryfikacja efektów uczenia się)

Kolokwium zaliczeniowe testowe (efekt 1,2);

Projekt grupowy (efekty 2,3,4,5,6).

B. Podstawowe kryteria ustalenia oceny

ocena z kolokwium zaliczeniowego (50%);

ocena z projektu grupowego (50%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www5-1 (2025-04-18)